Vinkkejä vanhemmille etäopetuksen ajaksi!

mennessä | maalis 16, 2020 | etäopetus, koronavirus, läksyajat, lukujärjestys, oppiminen, Uncategorized, yksityisopettaja | 0 Kommenttia

Suomen peruskoulut siirtyivät etäopetukseen.  Etäopetukseen siirtyminen vaatii perheeltä sekä oppilaalta paljon sopeutumista ja joustamista. Mitä perheeltä vaaditaan, jos koulu siirtyy etäopetukseen? Miten läksyt tehdään ja milloin? Mistä asioista olisi tärkeä pitää kiinni vaikka lapsi ei ole koulussa? Alla OmaOpen vinkkejä vanhemmille etäopetuksen ajaksi!

Täytyy muistaa, että kyseessä on erikoistilanne, eikä se tule jatkumaan loputtomiin, mutta haastavaa se tulee olemaan niin opettajille, oppilaille kuin perheillekin.

Lapsen kanssa on tärkeä keskustella, mitä häneltä odotetaan etäopetuksen osalta: se vaatii oman toiminnan ohjaamista, vastuunottamista sekä sitoutumista enemmän.

Tässä vinkkejä vanhemmille etäopetuksen ajaksi!

1.Ylläpidä rutiineita etäopetuksen aikana

Suurin muutos lapsen arjessa koulujen sulkemisen kannalta on rutiinien ja arkirytmien muutos, kun kouluun ei tarvitse lähteä aamulla. Tärkeää kuitenkin on, että lapsen arkirytmit pysyisivät suhteellisen samana, sillä se tukee lapsen etäkoulunkäyntiä ja antaa raamit päivän kululle.

Etäopetus alkaa aina aamulla, kuten koulupäiväkin, mutta silti on hyvä painottaa, että arkena herätään ja mennään nukkumaan samaan aikaan kuin normaaleina koulupäivinäkin. Tärkeää on pitää myös ruokarytmeistä ja kotiintuloajoista kiinni.

Joitakin lapsia voi ahdistaakin, kun koulusta tutut ihmiset, kaverit ja aikataulut poistuvat arjesta. Varsinkin, jos kyseessä on oppilas, jolla toiminnan ohjauksen kanssa hankaluutta tai oppilas, jolle muutokset ympäristössä vaikuttavat keskittymiseen. Näissä tilanteissa vaaditaankin perheeltä paljon, jotta arkirytmi toteutuu. Etäopetuksen aikana onkin entistä tärkeämpää, että tietyt rutiinit pysyvät samana. 

Aamulla on hyvä katsoa yhdessä aikuisen kanssa, mistä etäkoulupäivä koostuu  ja milloin etätunnit pidetään. Päivän läksyt tulisi kirjoittaa lapselle ylös paperille, jotta hän voi palata tarkistamaan aikataulua. Erityisesti yläkoululaisten tulisi noudattaa rutiineita opiskelun suhteen, sillä etäkoulusta on palattava koulun penkille joku päivä! Kun se päivä koittaa, on edessä kokeet, kevään viimeiset kuukaudet koulussa, ja paljon kiinniotettavaa eri aineissa. Jos oppilaalla on kadonnut rutiinit arjesta, on hyvin vaikea päästä koulun rytmiin takaisin.

Oli kyseessä minkä ikäinen lapsi tahansa, tulisi joka päivä ulkoilla, mikäli se on mahdollista. Tästäkin on hyvä tehdä rutiini, varsinkin kun harrastusmahdollisuudet ovat nyt myös rajalliset. Ulkoillessa on myös mahdollisuus tehdä perheen kanssa yhteisiä asioita enemmän kuin normaalisti arjessa tulee tehtyä. Kotona voi myös ottaa rutiiniksi perheen yhteiset hetket iltoihin.  

Someaikaa on hyvä rajoittaa erityisen huolella, sillä lapsella on kotona helpompi päätyä älylaitteille kuin koulussa. Alakouluikäinen lapsi itse osaa säädellä omaa aikaa älylaitteilla, varsinkin kun opiskelu tapahtuu samoilla laitteilla ja on vapaampaa. Tästä on hyvä puhua lapsen kanssa ja ottaa käyttöön rajoitusaplikaatiot.

2. Aikatauluta päivän kulku

Lapsen kanssa on hyvä käydä läpi päivän kulku joka aamu vaikka aamupalapöydässä: milloin on kouluaika, milloin voi pitää taukoja, mihin aikaan syödään lounas tai välipala ja milloin alkaa vapaa-aika. Tämä opettaa myös vastuullisuutta ja omatoimisuutta lapselle. Kun päivä ja viikko on aikataulutettu, auttaa se lasta ohjaamaan toimintaa oikeaan suuntaan. Aikatauluun on hyvä merkitä mahdollisimman tarkasti kaikki arkeen liittyvät ajat (kouluaika, vapaa-aika, perheaika, ruoka-ajat ym.) Tämä auttaa varsinkin oppilaita, joille ajan hahmottaminen tai päiväjärjestyksen hahmottaminen on vaikeaa. Se edistää myös oma-aloitteisuutta toiminnassa.

Kuitenkaan ei voi olettaa, että lapsi toimisi täysin suunnitelman mukaisesti, koska tällaista etäkoulunkäyntiä ei ole aikaisemmin harjoiteltu. Se ei estä, etteikö sitä voisi nyt harjoitella!

3. Seuraa läksyjä tehokkaammin etäopetuksen aikana

Hyvä tapa seurata läksyjen tekemistä, on  kirjoittaa muistiin aikuisen kanssa, mitä koululäksyjä on tehtävä. Aikuinen voi tarkistaa Wilmasta, tai jos lapsella omat tunnukset Wilmaan, voi hän itse kirjoittaa tehtävät ylös muistilapulle. Tärkeää on osallistaa molemmat osapuolet. Koska etäkoulu vaatii lapselta omatoimisuutta enemmän, on hyvä, että aikuinen on tukemassa suunnittelua. Mitä vaikeampaa oman toiminnan ohjaus on, sitä enemmän tarvitaan tukea aikuiselta.

Oli kyseessä minkä ikäinen oppilas tahansa, etäopetusaikana kannattaa tarkistaa läksyt lapsen kanssa tai ainakin muistuttaa yläkolulaistakin tarkistamaan ylöskirjoitetut läksyt esillä olevasta muistilapusta.

OmaOpen opettajat pitävät tehtävien tekemisestä huolen erityisesti, jos oppilaan oma koulu on siirtynyt etäopetukseen. Yksityisopetustunnit jatkuvat lähiopetuksena toistaiseksi ja etäopetuksena tarvittaessa. Tuki perheille korostuu tässä tilanteessa.

Tukea tarvitaan enemmän, mitä nuorempi oppilas kyseessä, mutta yläkoululaisen kohdalla omatoimisuus ja vastuullisuus korostuu enemmän, sillä koulutöitä voi olla suhteellisen paljonkin  yhden viikon aikana.

4. Muista, että kyseessä on erityistilanne

Koska perheen arki saattaa olla hyvinkin kaaoottista jo valmiiksi vaikean yhteiskunnallisen tilanteen vuoksi, on hyvä muistaa, että lapsen koulutilannekin on väliaikainen.  Jokaisessa perheessä on haasteena pelkän arjen pyörittäminen, joten keskittyisin pitämään paketin kasassa ruohonjuuritasolla.

Ei kannata vaatia liikaa itseltä eikä lapselta. Lapselle tilanne on haastava, mutta toisaalta mahdolisuus oppia ottamaan vastuuta omasta työstään. Jos perusrutiineista pystyy pitämään kiinni, tarjota tukea koulutöiden aikatauluttamiseen ja luoda lapselle raamit etäkoulupäiviksi, on perhe luonut jo hyvän pohjan edesauttaakseen lapsen koulunkäyntiä tässä erityistilanteessa.

Tässä oli OmaOpen vinkkejä vanhemmille etäopetuksen ajaksi!

OmaOpe, Natalia

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue tehokkaasti kokeisiin!

Lue tehokkaasti kokeisiin!

Miten kannattaa lukea kokeisiin? Lue tehokkaasti kokeisiin OmaOpen vinkkien avulla!  Lukusuunnitelman tekeminen!  Jaa kirjan kappaleet niin, että ehdit lukea joka päivä 1-2 kpl ja kerrata koetta edeltävän päivän. Lukusuunnitelmaa kannattaa alkaa tekemään jo...

Lapseni ei osaa kertotauluja, mitä teen?

Lapseni ei osaa kertotauluja, mitä teen?

Asiakasperheeni usein kysyvät: ”Lapseni ei osaa kertotauluja, mitä teen? ” Vanhemmat pyytävä apua kertotaulujen harjoitteluun, sillä kaikki kotikonstit ovat käytetty. Mielestäni kaikkia kertotauluja ei tarvitse osata ulkoa. Tärkeämpää on, että lapsella on keinoja,...

Natalia Everhall
natalia@omaope.com
040 583 8113

y-tunnus 3334746-5