Viisi vinkkiä yläkouluun!

mennessä | huhti 26, 2018 | Uncategorized | 0 Kommenttia

Siirtyykö lapsesi yläkouluun? Hän on luultavasti innoissaan, mutta myös jännittynyt. Ehkä sinä vanhempana olet enemmän jännittynyt kuin innoissaan? Tässä viisi vinkkiä yläkouluun, jotka tekevät nivelvaiheesta sujuvamman!

1. Puhu yläkouluun siirtymisestä positiivisesti

Vaikka olisit huolissasi  yläkouluun siirtymisestä, älä osoita liikaa huoltasi lapselle. Hän todennäköisesti jännittää yläkouluun siirtymistä enemmän kuin ulospäin näkyy. Mikäli vanhemmemman huoli ja jännitys siirtyy lapselle, hän saattaa alkaa stressaamaan turhaan  yläkoulun tuomia muutoksia. Puhu yläkouluun siirtymisestä positiivisesti, mutta ei kannata tehdä kärpäsestä härkästä. Kehu yläkouluun liittyviä hyviä asioita, jotta lapsikin oppii arvostamaan niitä. Voit myös kertoa omia hyviä kokemuksiasi yläkoulusta, kun olit lapsesi ikäinen. Erityisen tärkeää on puhua yläkouluun menemisestä positiivisesti, jos lapsella ei ole tuttuja kavereita samassa koulussa. 

2. Keskustelkaa vastuunottamisesta

Yläkoulussa oppilaan oma vastuu kasvaa kertaheitolla. Kuudenella luokalla läksyt saatetaan merkitä taululle ja opettaja pitää huolta, että kaikki on kirjoitettu  ylös. Yläkouluun mentäessä oppilaan täytyy itse muistaa jokaisen tunnin päätteeksi kirjoittaa läksyt ylös. Koulunkäyntiin liittyvä vastuu on laaja ja muutos suuri alakouluun verrattuna. Oppilaalla ei ole yhtä opettajaa, joka ottaisi huomioon esimerkiksi oppilaan haasteet koulunkäynnissä. Yhtäkkiä lapsen täytyy osata itse ottaa asioista selvää, kysyä neuvoa, olla omatoiminen ja aktiivinen. Oman lapsesi haasteista kannattaa keskustella ja  mitä vastuunottaminen hänen kohdalla tarkoittaa. Mitä lapseltasi odotetaan? Vastuunkantaminen ei tarkoita pelkkää työtä, vaan siihen liittyy myös vapaus. Tätä vapautta lapsesi varmasti odottaa, mutta harva 13 -vuotias on valmis siihen vastuuseen, mitä vapaus edellyttää.

3. Säännöllinen liikunta

Jos lapsellasi ei ole vielä säännöllistä liikuntaharrastusta, kannatta se aloittaa viimeistään nyt. Liikunta tutkitusti parantaa oppimiskykyä  ja keskittymistä https://www.tervekoululainen.fi/ylakoulu/fyysinen-aktiivisuus/sekä tukee teini-ikäisen nuoren motoriikan kehittymistä. Murrosiässä nuoren tunnetaidot taantuvat ja liikunta auttaa niiden säätelyssä. Liikuntaharrastus pitää myös sosiaalisia suhteita yllä, jota murrosikäinen pitää tärkeänä. Liikuntaharrastus myös ehkäisee peliriippuvuutta https://www.hs.fi/tiede/art-2000005650029.html , joka on kehittynyt jo ongelmaksi yläkouluikäisillä.

4. Ole herkkä kuuntelija

Lapsen aloittaessa yläkoulun, hänelle tulee valtavasti muutoksia elämään. Hän saattaa olla hämmentynyt, jännittynyt, stressaantunut ja jopa peloissaan. Ole vanhempana läsnä ja valmiina kuuntelemaan lastasi. Kysy, miltä hänestä tuntuu yläkoulussa oleminen, mitä tunteita se on hänessä herättänyt. Kuuntele, tue ja ole läsnä. Tällä tavoin lapsi oppii käsittelemään ja puhumaan tunteistaan. Muista myös järjestää säännöllisesti perheen yhteistä aikaa.

5. Luo aikataulut läksyjen tekemiselle

Olen aikaisemmassa https://www.omaope.com/opeta-lastasi-tekemaan-lukusuunnitelma/ blogi -kirjoituksessani kertonut, miten koulunkäyntiä voi tukea lukusuunnitelman avulla. Nimenomaan nivelvaiheessa, kun lapsi siirtyy yläkouluun, on tärkeää lapsen oppia hallitsemaan aikatauluja. Viikkoaikataulun ja lukusuunnitelman tekeminen yhdessä vanhempien kanssa poistaa stressiä koko perheeltä ja opettaa lapsellesi vastuullisuutta. Aloita viikkosuunnitelman toteuttaminen heti koulun alun yhteydessä!

 – OmaOpe, Natalia.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue tehokkaasti kokeisiin!

Lue tehokkaasti kokeisiin!

Miten kannattaa lukea kokeisiin? Lue tehokkaasti kokeisiin OmaOpen vinkkien avulla!  Lukusuunnitelman tekeminen!  Jaa kirjan kappaleet niin, että ehdit lukea joka päivä 1-2 kpl ja kerrata koetta edeltävän päivän. Lukusuunnitelmaa kannattaa alkaa tekemään jo...

Lapseni ei osaa kertotauluja, mitä teen?

Lapseni ei osaa kertotauluja, mitä teen?

Asiakasperheeni usein kysyvät: ”Lapseni ei osaa kertotauluja, mitä teen? ” Vanhemmat pyytävä apua kertotaulujen harjoitteluun, sillä kaikki kotikonstit ovat käytetty. Mielestäni kaikkia kertotauluja ei tarvitse osata ulkoa. Tärkeämpää on, että lapsella on keinoja,...

Natalia Everhall
natalia@omaope.com
040 583 8113

y-tunnus 3334746-5