Opeta lastasi tekemään lukusuunnitelma!

mennessä | huhti 5, 2018 | Uncategorized | 0 Kommenttia

Lukeeko lapsesi kokeisiin vasta parina viimeisenä iltana? Pärjäisikö hän paremmin koulussa, jos hän muistaisi lukea aikaisemmin? Estä viimeisenä iltana kokeisiin lukeminen ja opeta lastasi tekemään lukusuunnitelma!

Lukusuunnitelman tekemistä tulisi harjoitella jo ensimmäisestä luokasta alkaen. Jotta lapsi osaisi suunnitella itsenäisesti lukuaikataulun, sen tekemistä tulee harjoitella ensin vanhempien kanssa. Minulla on yläkouluikäisiä oppilaita, jotka eivät tiedä, miten kokeisiin valmistautumista tulisi suunnitella. Toisin sanoen he eivät edes suunnittele, vaan lukevat, kun on pakko. Eli kaksi päivää aikaisemmin (tästä voit lukea, miten harjoittelen oppilaitteni kanssa kokeisiin lukemista sekä läksyjen tekemistä). Tämä aiheuttaa lapselle stressiä, paineita ja lopulta kokeisiin saatetaan suhtautua jopa välinpitämättömästi, sillä lapsi ei osaa ratkaista ongelmaa. Tämä saattaa vaikuttaa koko koulumotivaatioon, sillä lapsi ei koe hallitsevansa omaa koulunkäyntiä.

Jos tämä kuulostaa tutulta, opeta lastasi tekemään lukusuunnitelma! Lukusuunnitelma on vaivaton tehdä, mutta vaatii harjoitusta molemmilta osapuolilta: vanhemmilta sekä lapselta. Vanhempien vastuu on selvittää, mitkä ovat realistisia lukupäiviä lapselle. Jos hänellä on jääkiekkoharjoitukset sekä kaverin synttärit illalla, hän tuskin jaksaa lukea enää kokeisiin. Kun itse teen oppilailleni lukusuunnitelmaa, varaan viikon aikaa lukemiseen lähes poikkeuksetta. Tällöin aikaa jää perheen menoille, flunssapäivälle ja koelaueen kertaamiselle.

Tee näin lukusuunnitelma:

 

  • Osta lapsellesi pöytäkalenteri, joka auttaa häntä hahmottamaan viikonkulkua ja muistamaan koepäivät. Kännykässä oleva kalenteri ei aja samaa asiaa.
  • Aloita lukusuunnitelman tekeminen heti, kun koepäivä on tiedossa.
  • Jaa koealue tarpeeksi pieniin osiin ja kirjoita lapsen kalenteriin luettavat sivunumerot tai kappaleet. Merkitse myös tehtäviä, joiden avulla lapsi voi testata osaamistaan. Vanhemmat voivat myös tehdä lapselle omia tehtäviä.
  • Anna lapselle ainakin muutama vapaapäivä kokeisiin lukemisesta.
  • Koetta edeltävä päivä on kertauspäivä. Kertauspäiviä voi olla kaksi, jos koealue on laaja.
  • Lukusuunnitelmaa voi tarvittaessa muuttaa ja sen tulisikin ottaa huomioon perheen viikonloppumenot, harrastukset, kaverin synttärit ym.
  • Viimeisenä iltana olisi hyvä kerrata koealuetta  yhdessä vanhempien kanssa kirjallisesti tai suullisesti. Tälloin ei tulisi opetella enää uusia asioita.
  • Kannusta lastasi pysymään lukusuunnitelmassa.

 

Kun lukusuunnitelma on tehty huolella ajoissa, lapsi kokee koulukäynnin helpommaksi. Kokeisiin lukemisen ei tulisi olla koulumotivaatiota laskeva asia. Kun lapsi kokee hallitsevansa omaa koulunkäyntiä, hän oppiii myös ottamaan vastuun siitä myöhemmin.

OmaOpe

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue tehokkaasti kokeisiin!

Lue tehokkaasti kokeisiin!

Miten kannattaa lukea kokeisiin? Lue tehokkaasti kokeisiin OmaOpen vinkkien avulla!  Lukusuunnitelman tekeminen!  Jaa kirjan kappaleet niin, että ehdit lukea joka päivä 1-2 kpl ja kerrata koetta edeltävän päivän. Lukusuunnitelmaa kannattaa alkaa tekemään jo...

Lapseni ei osaa kertotauluja, mitä teen?

Lapseni ei osaa kertotauluja, mitä teen?

Asiakasperheeni usein kysyvät: ”Lapseni ei osaa kertotauluja, mitä teen? ” Vanhemmat pyytävä apua kertotaulujen harjoitteluun, sillä kaikki kotikonstit ovat käytetty. Mielestäni kaikkia kertotauluja ei tarvitse osata ulkoa. Tärkeämpää on, että lapsella on keinoja,...

Natalia Everhall
natalia@omaope.com
040 583 8113

y-tunnus 3334746-5