Lue tehokkaasti kokeisiin!

mennessä | maalis 31, 2019 | oppiminen, Uncategorized | 0 Kommenttia

Miten kannattaa lukea kokeisiin? Lue tehokkaasti kokeisiin OmaOpen vinkkien avulla! 

  1. Lukusuunnitelman tekeminen!  Jaa kirjan kappaleet niin, että ehdit lukea joka päivä 1-2 kpl ja kerrata koetta edeltävän päivän. Lukusuunnitelmaa kannattaa alkaa tekemään jo kolmannesta luokasta lähtien, jotta se olisi rutiini yläkouluun siirtyessä. Lukusuunnitelman tekemisestä lisää aiemmassa blogikirjoituksessani.

  2. Valmistaudu lukuhetkeen: Sulje medialaitteet. Lue tehokkaasti kokeisiin 20-40 minuuttia kerralla. Jos luet pidempään, pidä muutama 5min. tauko.

    oppilas lukee

  3. Aloita kappaleen lukeminen pienissä erissä. Pysähdy jokaisen kappalejaon jälkeen ja tiivistä teksti mielessäsi yhteen lauseeseen. Mitä muistat lukemastasi?
  4. Kirjoita tärkeät avainsanat ylös. Näin sinulla on jokaisesta kappaleesta pieni tiivistelmä kertauspäivää varten.
  5. Silmäile lopuksi tekstiä ja kuvia. Tämä auttaa vahvistamaan muistijälkeä.  Jos olet lukenut kappaleen ajatuksella, sitä ei tarvitse lukea uudestaan. Pidä jokaisen kappaleen jälkeen muutaman minuutin tauko.Tyttö ja kirjat
  6. Tee kappaleeseen kuuluvat tehtävät. Kyllä, vaikka olet tehnyt ne jo tunnillakin.
  7. Kertauspäivänä lue muistiinpanot/ avainsanat. Katso kappaleiden otsikot ja väliotsikot läpi, muistele mitä kappaleen sisältöön kuului. Voit lukea osan kappaleista uudestaan, mutta tarkoitus ei ole lukea koko aluetta kertaalleen.
  8. Tee itsellesi kysymyksiä. Vastaa omiin kysymyksiisi ilman kirjan apua ja täydennä vastaukset kirjaa apuna käyttäen. 

Näitä ohjeita voi soveltaa kaikille peruskouluikäisille lapsille. Mitä nuorempi lapsi, sitä enemmän hän tarvitsee ohjausta sunnittelussa ja toteutuksessa. Lukusuunnitelman tekeminen on vaikeaa vielä yläkoululaisellekin, jos sitä ei ole opetettu alakoulussa, joten siinä on vanhempien hyvä auttaa. 

Yläkouluikäisille ja heidän vanhemmille suosittelen kirjaa, jossa käydään peruskoulun kokeiden mallivastauksia läpi. Koevastauksien kirjoittaminen on myös taito, jota tulisi harjoitella. Mikäli oppilas ei osaa näyttää osaamistaan kirjallisesti, voi hänen koenumeronsa olla alhaisempi kuin oikea osaaminen. 

Tsemppiä kevään viimeisille kuukausille!

©Natalia Everhall 4/2019

Lapseni ei osaa kertotauluja, mitä teen?

Lapseni ei osaa kertotauluja, mitä teen?

Asiakasperheeni usein kysyvät: ”Lapseni ei osaa kertotauluja, mitä teen? ” Vanhemmat pyytävä apua kertotaulujen harjoitteluun, sillä kaikki kotikonstit ovat käytetty. Mielestäni kaikkia kertotauluja ei tarvitse osata ulkoa. Tärkeämpää on, että lapsella on keinoja,...

Natalia Everhall
natalia@omaope.com
040 583 8113

y-tunnus 3334746-5