Lapseni ei osaa kertotauluja, mitä teen?

mennessä | tammi 21, 2019 | matematiikka, Uncategorized | 0 Kommenttia

Asiakasperheeni usein kysyvät: ”Lapseni ei osaa kertotauluja, mitä teen? ” Vanhemmat pyytävä apua kertotaulujen harjoitteluun, sillä kaikki kotikonstit ovat käytetty. Mielestäni kaikkia kertotauluja ei tarvitse osata ulkoa. Tärkeämpää on, että lapsella on keinoja, miten laskun tuloksen voi selvittää. Tässä kirjoituksessani annan käytännön vinkkejä, miten vanhemmat voivat auttaa lasta kertotaulujen oppimisessa.

Vanhemmat ovat ehkä huomanneet, että koulussa kertotaulukokeet eivät ole menneet hyvin ja opettajakin tästä on saattanut mainita perheelle. Yleensä vanhemmat ovat yrittäneet auttaa kaikilla kotikonsteilla ja niillä tiedoilla ja taidoilla,  joita heillä on omasta kouluajasta. Lyhyesti kuvailtuna  vanhempien tapa opettaa kertotauluja saattaa olla ulkoaopettelu erilaisten listojen avulla. Kertaus ei aina ole opintojen äiti!

Lähes aina kertotauluihin liittyvät haasteet johtavat juurensa heikkoihin yhteen- ja vähennyslaskutaitoihin. Oppilaalla saattaa olla vaikeuksia kymmenylityksissä tai -alituksissa (56+8 / 73-9).  Toisinaan olen huomannut, että kolmasluokkalaisella ei ole ollut kymppiparit hallussa (2-9,3-7,4-6….), mikä on este monelle matemaattiselle osamiselle. Koulussa tätä ei välttämättä huomata, sillä kymppiparit on opeteltu ensimmäisella luokalla.

Kymppikorteilla voi harjoitella
kertotauluja ja yhteenlaskuja.

Kannustaisin vanhempia selvittämään hieman minkälaisista laskuista lapsi selviytyy ilman vaikeuksia ja minkälaisista laskuista hän ei itsenäisesti selviä. Tämä on se kohta matematiikassa, jota tulisi harjoitella, jotta kertolaskujen oppiminen etenee.  Laskutaidot lukualueella 0-100 tulee olla hyvin hallussa, jotta voidaan olettaa edistymistä kertotaulujen oppimisessa.

Usein oppilaani osaavat 1,2,3, ja 10 kertotaulut melko hyvin. Mutta kaikki siltä väliltä saattaa olla pitkälti arvailujen varassa olevaa laskemista. Samalla, kun lapsi harjoittelee yhteen- ja vähennyslaskuja, voi hän harjoitella helpoimpia kertotauluja. Tähän yhteyteen voi ottaa helppoja jakolaskuja, mikäli niitä on jo tehty koulussa. Vaikeusaste ei saa olla kuitenkaan liian korkea,  sillä lapsen tulee saada onnistumisen kokemuksia ja jo opittua tulee vahvistaa.

On tärkeää, että laskuja tehdään eri välineillä ja eri tavoin. Perhe voi joskus pelata netistä löytyviä pelejä yhdessä tai keksiä sanallisia laskuja keittiövälineiden avulla. Tärkeää on myös, että lapsi hahmottaa arkikielellä, mitä tarkoittaa 3×4. Esimerkiksi: ” Isä,äiti ja Jaakko syövät kaikki neljä omenaa. Kuinka monta omenaa he syövät yhteensä?” Lasku kirjoitetaan paperille yhteenlaskuna (4+4+4) ja kertolaskuna.

Mikäli vanhemmat haluavat parantaa omia pedagogisia taitojaan, on tähän pari hyvää kirjaa olemassa: Ymmärrä matematiikkaa sekä Matematiikan tietokirja. 

Perhe voi ottaa vaikka tavoitteen, että kuukauden aikana käydään kertolaskuja 1-5 läpi  ja tähän sivuun muut matematiikan harjoitteet. jotka vahvistamat kertotaulujen oppimista. Pikku hiljaa  voidaan ottaa yksi kertotaulu kerralla mukaan harjoitteluun. Kertotauluista voi tehdä muistipelikortteja tai tulostaa erilaisia lautapelejä. Englannin kielisillä sivuilla on paljon kertotauluihin liittyviä harjoituksia ja ilmaisia tehtäviä tulostettavaksi.

Lapsen huoneen seinälle kannattaa tulostaa tai tehdä itse jokin kiva värikäs kertotaulujuliste. Tällä tavoin lapsi alitajuisesti katsoo kertotaulujen vastauksia ja hyvällä lykyllä valokuvamuistin avulla osa jää mieleen. 

kertotaulut

Tärkeää on opettaa lapselle keinoja, miten kertotaulun tuloksen saa selville. Mielestäni kaikkia kertotauluja ei tarvitse osata ulkoa. Tärkeämpää on, että lapsella on keinoja, miten laskun tuloksen voi selvittää. Esimerkiksi 9 kertotaulun tuloksen voi aina laskea 10×8= 80 ja 80-8= 72. Hyviä muistisääntöjä voi myös luoda itselleen: viiden kertotaulun tulokset loppuvat aina nollaan tai viitoseen.  Jos lapsi ei muista, mitä on 6×8, hän voi miettiä paljon on 6×5, joka yleensä on helpompi. Lapsen tulee nyt tietää, paljon nro 30 pitää lisätä, jotta saadaan oikea tulos laskulle 6×8. Hypätään kolme kertotaulua eteenpäin, joten 3×6 =18 ja 30+18 =48.

Pienin askelin voidaan ottaa harjoittelun kohteeksi uusi kertotaulu, mutta ohessa vakiinnuttaa peruslaskutoimitusten taitoja. Jakolaskun ja kertolaskun yhteyden ymmärtäminen on myös tärkeä osa kertotaulujen oppimisessa.

Jokainen lapsi oppii eri tahtiin, joten en olisi liian huolissaan jos neljännellä luokalla kertotaulut eivät tule ulkomuistista. Tärkeämpää on jatkaa harjoittelua. Lisätukea opetukseen tarvitaan siinä kohtaa, kun matematiikan perustaidoissa on puutetta ja se vaikuttaa koulussa uuden oppimiseen.

Kertotaulujen kohdalla siis kertaaminen ei aina auta, vaan täytyy ottaa muutama askel taaksepäin, jotta pääsee taas eteenpäin!

OmaOpe, Natalia

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue tehokkaasti kokeisiin!

Lue tehokkaasti kokeisiin!

Miten kannattaa lukea kokeisiin? Lue tehokkaasti kokeisiin OmaOpen vinkkien avulla!  Lukusuunnitelman tekeminen!  Jaa kirjan kappaleet niin, että ehdit lukea joka päivä 1-2 kpl ja kerrata koetta edeltävän päivän. Lukusuunnitelmaa kannattaa alkaa tekemään jo...

Natalia Everhall
natalia@omaope.com
040 583 8113

y-tunnus 3334746-5